Verbazing over hoge schulden Nederlandse huishoudens blijft

In het buitenland blijft men zich verbazen over de hoge Nederlandse schulden. Dit keer is het kredietbeoordelaar DBRS die zich verbaast over de hypotheekschulden in ons land, waar het wel heel goed mee gaat.

„Nederlandse huishoudens blijven degene met de hoogste schulden in Europa”, schrijft het van oorsprong Canadese bedrijf in een rapport over ons land. Dat zit hem vooral in hypotheekschulden. In Nederland heeft 61% van de woningbezitters een hypotheek of lening voor de aankoop van het huis afgesloten, in de hele eurozone is dat gemiddeld minder dan 30%.

De schuldniveaus van Nederlandse huishoudens staan in het derde kwartaal van 2017 zelfs op ongeveer 240% van het besteedbare inkomen. Dat hoeft niet per se een heel groot probleem te zijn: DBRS wijst er ook op dat de meeste hypotheken een vaste rente hebben en dus niet gevoelig zijn voor renteschokken.
Het gaat eigenlijk hartstikke goed
Sowieso staan Nederlandse huishoudens ondanks de hoge hypotheekschulden er eigenlijk wel goed voor, concludeert de kredietbeoordelaar. Door de hoge huizenprijzen zijn we op papier best rijk, een stuk rijker dan andere westerse landen in elk geval. Het aantal huizen dat onder water staat loopt hierdoor ook hard terug.

Daarnaast ligt het consumentenvertrouwen hoog en staat de arbeidsmarkt, met een van de laagste werkloosheidspercentages in Europa, er ook goed voor.

Bron: De Telegraaf

Comments are closed.