Wanbetaler kost bedrijfsleven 10 miljard

Ondernemingen die weigeren hun rekeningen te voldoen leveren het Nederlandse bedrijfsleven een jaarlijkse schadepost op van zo'n 10 miljard euro.

Dat komt neer op 0,9 procent van de omzet die bedrijven onderling behalen. Dat concludeert het economische bureau van ING in een dinsdag verschenen rapport, op basis van cijfers van kredietverzekeraar Atradius en incassobureau Intrum Justitia.

Vooral in sectoren als de bouw, industrie en transport, waar de winstmarges toch al flinterdun zijn, is de schade volgens de onderzoekers groot.
Nederlandse bedrijven behalen een jaarlijkse omzet van rond de 1550 miljard euro. Het grootste deel daarvan (driekwart) betreft leveringen tussen bedrijven. Het overige deel zijn verkopen aan overheden en consumenten.

Schade

Bedrijven in ons land leveren 44 procent van de binnenlandse verkopen op krediet. Hoe groot de schade is van particulieren die hun rekeningen niet betalen is in het rapport niet opgenomen. Intrum Justitia meldde eerder dit jaar dat Europese ondernemingen vorig jaar voor in totaal 360 miljard euro aan oninbare vorderingen moesten afschrijven, ofwel 3,1 procent van de omzet. In Nederland werd het afgelopen jaar 2,7 procent afgeboekt op de post dubieuze debiteuren. De algehele economische opleving werkt nog niet door in het betalingsgedrag van het Europese bedrijfsleven, concludeerde het incassobureau.

Bron: Nu.nl

Comments are closed.