Snelle groei van aantal privé lease-auto’s

Ruim een op de tien lease-auto's in Nederland wordt privé geleased. In juni dit jaar hadden 85.000 Nederlanders een private-leasecontract afgesloten. Dit is tien keer zoveel als in 2013, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

'Naast de groei die we in zakelijke autolease zien, zien we dat private lease dit eerste halfjaar zeer snel doorgroeit', aldus Renate Hemerik, woordvoerder van de VNA, tegen BNR Nieuwsradio. 'Dat heeft te maken met het feit dat de consument heel graag zorgeloos wil autorijden tegen vaste kosten.' De branche verwacht dit jaar de mijlpaal van 100.000 contracten te halen. Eerder was voorspeld dat dit aantal pas in 2020 gehaald zou worden.

Bij private lease wordt een auto voor een langere periode privé gehuurd voor een vast maandbedrag. 'Het is vooral interessant wanneer je geen eigen geld hebt om een auto te kopen en toch per se een nieuwe wilt', zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.

Addertjes onder het gras

De bond waarschuwt wel dat er goed naar de voorwaarden van private-leaseauto's moet worden gekeken. Zaken als verzekeringen, winterbanden en vervangende auto's zijn bijvoorbeeld niet altijd inbegrepen in het maandbedrag. Bovendien kan private lease invloed hebben op de maximaal te verkrijgen hypotheek. Ook kan contractbreuk erg kostbaar zijn. De gemiddelde contractduur voor private lease ligt op drie jaar.

Bron: fd.nl

Comments are closed.