Kabinet wil gebruik van de leasefiets aanmoedigen

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) wil dezelfde fiscale regels voor leasefietsen als voor leaseauto’s. Dat schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. 'Fietsen is gezond, goed voor het milieu en vermindert files', aldus Snel.
Om de leasefiets net zo interessant te maken als de auto wil het kabinet per 1 januari 2020 de regels versimpelen. Vooral het gebruik van relatief dure e-bikes moet daardoor een impuls krijgen.

In de plannen krijgen fietsen van de zaak een vaste, forfaitaire bijtelling, waarover belasting moet worden betaald. De hoogte van de bijtelling moet verder worden uitgewerkt. Snel gaat daarover in gesprek met zes organisaties: ANWB, Bovag, Fietsersbond, Natuur en Milieu, Rai Vereniging en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen.

Op dit moment rijden er naar schatting van de Bovag grofweg 10.000 fiscaalvriendelijke fietsen rond, tegenover 700.000 leaseauto’s. Werkgevers zijn huiverig voor de complexe regelgeving, omdat ze een naheffing vrezen. Werknemers die de fiets ook privé willen gebruiken, moeten bovendien precies bijhouden hoeveel kilometers ze zakelijk dan wel privé rijden.

Bron: fd.nl

Comments are closed.