Banken gaan klanten met betalingsproblemen naar de schuldhulp leiden

De vier grootste Nederlandse banken gaan klanten die in de schulden dreigen te raken vroegtijdig doorverwijzen naar instanties die hen kunnen helpen. Zo hopen de samenwerkende partijen schulden bij klanten te voorkomen en anderen te helpen uit de schulden te komen. Dit programma maakt deel uit van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR), die woensdag geïntroduceerd wordt.

In Nederland telt momenteel 2,3 miljoen mensen met structurele betalingsachterstanden. Deze achterstanden kunnen zich ontwikkelen tot problematische schulden, schrijven de banken.

Om dit te voorkomen, hebben de banken de website Geldfit.nl in het leven geroepen. Als iemand met betalingsachterstanden kampt, snel spaargeld opmaakt of constant meer uitgaven dan inkomsten heeft, zullen de banken deze klant doorverwijzen naar de website.

Op de site krijgen zij vervolgens een test voorgelegd. Daarin wordt de ernst van hun betalingsproblemen bepaald. Geldfit.nl zal dan met een oplossing komen, die kan variëren van online advies tot een doorverwijzing naar de schuldhulpverlening van de betreffende gemeente of een andere instantie.

Momenteel doen de gemeenten Den Haag, Deventer, Zwolle, Zoetermeer, Delft, Hoogeveen, Soest, Wijk bij Duurstede en Den Bosch mee aan het programma. Het is de bedoeling dat binnen een jaar de veertig grootste gemeenten meedoen aan de NSR.

Bron: nu.nl

Comments are closed.